• Aanhangers van de Amerikaanse QAnon-beweging geloven in een complottheorie die afgelopen woensdag tot z’n hoogtepunt had moeten komen.
  • Volgens QAnon runnen Democratische politici een ondergronds pedofielennetwerk en zouden ze woensdag massaal worden gearresteerd.
  • Trump zou vervolgens als bestrijder van dit kwaad een tweede termijn als president krijgen, maar zo is het afgelopen woensdag niet gegaan.

Volgelingen van de Amerikaanse QAnon-beweging koesteren een complottheorie die populair is onder aanhangers van voormalig president Donald Trump. Zij bleven woensdag teleurgesteld achter, toen Joe Biden officieel werd beëdigd tot 46ste president van de Verenigde Staten.

Volgens de QAnon-theorie had woensdag de ‘Great Awakening’ moeten worden waarop Democratische leiders massaal zouden worden gearresteerd, omdat zij een ondergronds pedofielennetwerk zouden runnen. Ook zou Trump aangesteld worden voor een tweede termijn.

De complotdenkers geloven namelijk dat Trump vier jaar geleden president is geworden, omdat hij als enige de illegale activiteiten van dit vermeende ondergrondse netwerk zou kunnen stoppen.

Maar er gebeurde woensdag niets van dit alles. Joe Biden werd gewoon als president beëdigd en Donald Trump kreeg geen tweede termijn. En dus vindt er ineens een flinke ommezwaai plaats onder de QAnon-gelovigen, zo schrijft The New York Times.

Verslagenheid en nieuwe theorieën

Sommige QAnon-aanhangers probeerden na de officiële inauguratie van Biden hun theorieën te herformuleren om een overdracht van de macht te laten passen in het grote geheel. Ze zeiden het de afgelopen jaren misschien niet bij het juiste eind te hebben gehad en dat Biden mogelijk deel zou uitmaken van de pogingen van Trump om het politieke netwerk te ontmantelen.

Anderen keerden zich tegen de verspreiders van de voorspellingen dat woensdag een ommekeer zou zijn. "Een hoop YouTube-journalisten hebben zojuist een hele hoop geloofwaardigheid verloren", aldus een QAnon-aanhanger in een van de QAnon-chatrooms op internet.

Ook vielen een aantal QAnon-aanhnagers volledig van hun geloof af. "Het is voorbij", schreef een van hen. Een ander riep aanhangers op wakker te worden. "We zijn erin geluisd."

'Q' is al weken stil

De QAnon-beweging is ooit ontstaan door berichten van een zekere 'Q', een anonieme gebruiker op het internetforum 4Chan. Hij of zij zou een hoog geplaatste ambtenaar zijn met toegang tot geheime overheidsinformatie. De Q zou staan voor 'Q clearance', wat betekent dat de persoon toegang zou hebben tot geheime informatie over nucleaire wapens van het Amerikaanse Ministerie van Energie.

Q postte lange tijd cryptische berichten op 4Chan die daar werden opgepikt en door grote 'QAnon-influencers' werden verspreid op Twitter, TikTok, YouTube en Facebook. Ron Watkins is een van die grote QAnon-boosters en wordt er zelfs van verdacht zelf "Q" te zijn. Hij plaatste woensdag een ontslagbrief op zijn Telegramkanaal.

"We hebben een nieuwe president beëdigd en het is onze verantwoordelijkheid als burgers om de grondwet te respecteren," schreef hij.

Volgelingen die hoopten dat Q zelf meer duidelijkheid zou scheppen over de situatie, wachtten tevergeefs op een bericht van het mysterieuze account. Q schijnt al enkele weken niets meer van zich te laten horen. Toch zijn er nog fervente aanhangers die oproepen op tot geduld. "Maak je geen zorgen om wat er woensdag gebeurt. Het belangrijkste moet nog komen."

LEES OOK: Facebook doet QAnon in de ban – complotdenkers stellen dat Donald Trump op een geheime missie is